Wie zin geeft aan het leven, geeft ook zin aan de dood 

Antoine de Saint- Exupéry

Zorgen met je hart

Palliatieve Zorg moet worden gezien als reguliere zorg. Een structureel scholings- of trainingsaanbod over Palliatieve Zorg binnen een organisatie of netwerk, draagt er toe bij dat zorgverleners meer alert en competent zijn om de palliatieve fase bij patiënten te identificeren, begeleiden en ondersteunen. Je kunt zo tijdig ACP (Advance Care Planning) gesprekken voeren. Protocollen zijn daarbij een middel en zeker geen doel. Het goed luisteren naar mensen heeft, naast de verhalen en de informatie die je krijgt, ook nog een ander zeer positief effect. Wanneer er naar je geluisterd wordt en je je gehoord voelt, zorgt dit namelijk voor een positief effect op je welbevinden.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat het fundamenteel is voor de kwaliteit van leven en gezondheid. Door te luisteren en er voor iemand te zijn winnen zorgverleners de tijd die ze daarin stoppen weer terug. Patiënten vertellen dat als zorgverleners de tijd nemen om naar hen te luisteren, ze daardoor veiligheid voelen om hun verhaal te doen. Ze geven aan dat als er echt contact is, ze makkelijker kunnen aangeven welke wensen zij nog hebben. 

Deze gesprekken vragen veel van jou als zorgverlener. Ik coach je graag bij het vinden van jouw manier om 'het goede gesprek' te voeren. Soms is het fijn om dit samen met je 'peers' te doen. En soms is het juist fijn om in een individueel gesprek hierin een verdiepingsslag te maken. 

De 'win-win' van oprechte aandacht:

Naast alle medische competenties die je beheerst om een goed zorgverlener te zijn, is het belangrijk om jezelf te kennen. Ik noem het zelfwetenschap of innerlijke ruimte. Een gemoedstoestand waardoor je emoties als angst, woede of verdriet - maar ook plezier en liefde - tot jezelf kunt toelaten zonder dat je erdoor wordt meegesleept. Als je plezier hebt in je werk en je op je gemak voelt ontstaat er innerlijke ruimte. Je kunt dan relativeren en met humor op gebeurtenissen reageren.
Je innerlijke ruimte kan bekneld raken door irritatie, werkdruk, angst of verdriet. Je kunt dan niet meer relativeren en op verschillende manieren naar gebeurtenissen kijken. Een terminale patiënt kan bekneld raken door angst of schuldgevoel; een zorgverlener door werkdruk. Het is daarom van belang om voortdurend te werken aan je innerlijke ruimte en deze op peil te houden door rust en zorg voor jezelf. In mijn trainingen leer ik je ervaren hoe jij je eigen innerlijke ruimte kunt vergroten.*)

*) Met dank aan Carlo Leget uit zijn boek 'Van levenskunst tot stervenskunst'.

Hoe maak jij het verschil?

Een van de werkvormen die ik gebruik voor het oefenen van 'het goede gesprek' is om je de diverse rollen van patiënt, naaste of zorgverlener te laten ervaren. Soms maken we gebruik van professionele trainer acteurs. Maar je kunt ook samen met je collega's oefenen en zo ervaren wat de diverse rollen met je doen. Ik zie in mijn praktijk dat juist het ervaren van de verschillende rollen samen met een 'peer groep' veel inzicht geeft in jouw communicatiestijl.

We gaan samen onderweg om het stellen van de trage vragen op te nemen in jouw gesprekken. Je ervaart wat al goed gaat en waar je nog wat te leren hebt. Het zijn de vragen die je terug brengen naar de kern, de vragen die tijd nodig hebben om binnen te dringen en essentieel zijn om hoofd, hart en ziel op één lijn te krijgen. Bel of mail mij gerust, dan kunnen we samen overleggen hoe we de training het best kunnen inpassen in jullie opleiding. Je leert veel over jezelf en van elkaar en kunt jullie gezamenlijke ervaringen 'bottom up' inbedden in jullie organisatie.

De kracht van ambassadeurs

Als je graag een verdiepingsslag wilt maken in het faciliteren van 'Moreel Beraad' dan geef ik hiervoor een 'teach the teacher' training. Je leert hoe je deze vorm van intervisie kunt initiëren, begeleiden en borgen binnen jouw afdeling of organisatie. In de praktijk blijkt dat het goed is in te passen en er geen extra administratieve handelingen worden gevraagd. Bovendien werkt het  empowerend en verbindend en dat is wat broodnodig is in Palliatieve Zorg. 

 

*) foto interprofessionele teamactiviteit is afkomstig van O2PZ