Ook tot aarzelen moet men besluiten

Als zorgprofessional wil je graag goede zorg verlenen. Goede zorg is alles omvattend en daaronder valt ook Palliatieve Zorg. In de praktijk blijkt dat je in de (palliatieve) zorg regelmatig te maken krijgt met lastige situaties, het zijn situaties die zogenaamde morele vragen of morele twijfel oproepen. Het gaat om momenten waarop het niet duidelijk is wat nu het juiste is om te doen. Of waarin je sterk het gevoel hebt dat de keuzes die anderen maken (bijv. de arts of patiënt) niet tot goede (palliatieve) zorg leiden. Gestructureerd stilstaan bij zo’n situatie kan dan helpen om goed met de situatie om te gaan, en om niet overbelast te raken.

Intervisie met collega’s kan in zo’n situatie helpend zijn. Ik kan daar ondersteunend in zijn en dit samen met jullie oppakken. Ik maak hierbij gebruik van CURA*). Dit is een laagdrempelig instrument dat helpt om je morele veerkracht te vergroten, en om in balans blijven om je werk goed te kunnen volhouden. CURA bestaat uit vier processtappen: 

  • Concentreren
  • Uitstellen
  • Reflecteren
  • Actie ondernemen.

CURA kan gebruikt worden op het moment dat je een situatie als lastig ervaart, maar ook om terug te kijken op een situatie die al heeft plaatsgevonden. In de praktijk ervaren veel zorgprofessionals dat er eigenlijk te weinig tijd wordt vrijgemaakt om samen te reflecteren op morele vragen. En één keer is geen keer ofwel: een goed intervisietraject is een proces dat je samen moet borgen. Ik kan je helpen met het inbedden van Moreel Beraad in jullie team. Dit kan tijdens het MDO of het maandelijks teamoverleg.

Kijk bij 'Medisch Leiderschap’ hoe jij het stokje kunt doorgeven en het intervisie vuurtje brandend kunt houden om zo samen betekenisvollere zorg te bieden.

 

*) De CURA methodiek is ontwikkeld door het Amsterdam UMC